Ik ben met het Ik Start Smart traject mijn hele ondernemingsplan aan het herzien vanuit, deze keer, een realistisch perspectief.
Dus buig ik mij over de vraag: wie worden mijn klanten, mijn afnemers. En hoe bereik ik die?
Een van mijn beoogde afnemer-groepen is die van (hoger) personeel bij grotere ondernemingen. Die wil ik via hun HRM of P&O teams bereiken. Maar hoe bereik je dat soort groepen?? Moet je dan bedrijven opbellen en informeren wie dat zijn? Wat lezen die mensen?
Gebeld met de Kamer van Koophandel. Die zouden advies moeten kunnen geven. En inderdaad, keurig doorverbonden met een adviseur - alsof de vraag 'hoe kan ik deze groep mensen bereiken?' heel normaal is. En dat is het ook. In de wondere wereld van ondernemen.
Wat blijkt: je kan adreslijsten kopen. Branchevereniging voor Dialoogmarketing DDMA weet er alles van. Er is een hele bedrijfstak van 'listbrokers' - verkopers van lijsten met contactgegevens.
Je kan je doelgroep ook benaderen via de vakbladen. Op het internet zou je ze kunnen vinden, vertelde de adviseur. Laat ik nou net lezen dat er begin oktober in de Jaarbeurs Utrecht een enorme beurs is voor PZ / P&O / HRM. Op hun website performa kon ik me inschrijven voor een gratis kaartje en kreeg ik meteen een lijst tijdschriften te zien - of ik maar wilde aanvinken van welke ik een proefexemplaar wilde ontvangen :D.
Wat ik ga doen daar op die beurs? Netwerken. Vragen aan PZ mensen hoe ze investeren in hun mensen, waar ze op letten en wat ze verwachten. Wat ze doen als ze merken dat werknemers met vragen of problemen zitten. Misschien maak ik wel een vragenlijstje... dat idee laat ik even sudderen.
Terug naar mijn gesprek met de KvK adviseur, want dat ging nog even verder. Hij begon creatiever te worden. Volgens hem willen P&Oers elkaar héél graag ontmoeten. Zou ik niet een bijeenkomst vol informatie kunnen organiseren, speciaal gericht op die doelgroep? De P&O mensen kunnen dan netwerken, informatie op doen en omdat ik het dan organiseer sta ik ook in de belangstelling. Hij stelde voor dat ik dan UWV, arbeidsjurist en anderen bereid zou kunnen vinden om een praatje te houden. Als je het met een groep doet kan je ook kosten spreiden en blijft het te doen. Dat vind ik wel een goed idee. Met mijn achtergrond als bedrijfsarts kan ik ook een praatje doen over het voorkomen en herkennen van overspannenheid of zo. Hoe houd je je mensen blij?
Weerr iets om op die beurs te bespreken, dus: wat zouden ze bij zoiets willen horen? missen ze nog info op die beurs?
Het gesprek werd steeds geanimeerder, de KvK adviseur steeds creatiever. Hij stelde voor dat ik een onderzoek zou kunnen laten doen bij de lokale hogeschool - kost weinig want ze hebben praktijk-oefening nodig in onderzoek doen. De vierdejaars doen het onderzoek onder begeleiding van hun leraar, die als coach optreed. Laat ik nou net bedacht hebben hoe ik de effectiviteit van Edge zou willen onderzoeken! Ik vroeg hem of hij misschien een contact-persoon wist? Jawel hoor, contactpersoon plus telefoonnummer. Helemaal te gek!
We waren zo lekker op dreef dat ik meteen ook maar vertelde van mijn zoektocht naar een geschikte netwerkclub. De KvK blijkt een hele lijst van de hun bekende netwerkclubs te hebben! En toen ik doorvroeg en vertelde wat ik precies zoek in een netwerkclub, gaf hij zelfs een aanbeveling voor welke club misschien goed zou passen. Daar heb ik ondertussen aangevraagd om eens te komen kijken.
Wie had gedacht dat een kwartiertje bellen met de Kamer van Koophandel zo veel nuttige en bruikbare informatie zou kunnen opleveren. Ik ben helemaal onder de indruk. Van harte aanbevolen: de KvK!